maandag 18 januari 2016

Verslag Bossen van Vlaanderen Trail Aalter 2016

Voilà, om geen jaar na de feiten aan te hollen; nu alles vers in het geheugen ligt.
Na 3,5 km. | Foto Luc Van Oost

Aanloop
11 nov. 2015 zonder noemenswaardige voorbereiding (5x 50 km.) Oosteeklo-Ieper-Oosteeklo gefietst à moyenne 25 km. /u, 210 km. met 'de vrienden van 't Evenwicht' onder deskundige leiding van Luc Dossche.
Nog even wat rust ingebouwd en ook 'n te drukke agenda maar op 1 dec. ingepikt in week 9 van de 15 van het rode boek(je) 'De Marathonrevolutie' (zie verder).

Bossen van Vlaanderen Trail Aalter
Sfeerbeeld | Foto Jurgen De Bruyne

Vorig jaar op een minder zwaar parcours een 'wafel' van jewelste gehad, grote stukken gewandeld vanaf km. 27; nu mooi m'n tempo kunnen blijven lopen.

De klassieke 'pijntjes' (op km. 16 verstramde de L-kuit een beetje) waren er absoluut, doch als ik op m'n Garmin keek was ik toen iets te rap (tot anderhalve km./u.) aan 't lopen alhoewel het zo niet aanvoelde. Even inhouden en terug in 't juiste ritme en meters malen dus.

Km. 18 een eerste hagelbui; al lopend de handschoenen aangetrokken, even later mochten deze terug in de mouwen van de regenvest.


Runners High.
Km. 22 tot 25,5 was 't alsof m'n horloge om de paar seconden 'piep' zei -iedere kilometer een signaal- zalig...
Temeer deze perfect op m'n vooropgestelde maximum van 6'20 / km. waren! (maximum - niet minimum - ik wou bewust 'traag' lopen). Km. 25,5 echter controle / bevoorrading, ik moest dus wel stoppen...
Op de controle vroeg Spartathlonlegende Luc de Jaeger-braet me nog om bij hem en z'n kompaan aan te sluiten, dit deed ik bewust niet om me niet op te blazen. Een klein stukje liepen we samen maar ik liet ze bewust gaan en hield m'n tempo aan. Eén schoen zelfs nog moeten strikken en blijven de voorliggers in het vizier hebben, het voelde goed!

Foto Luc Van Oost
Vanaf de derde en laatste controle/bevoorrading slechts 2 lopers die me voorbijgingen (wat een verschil met editie 2015...).
Beginnen 'oprapen' van de eerste loper/wandelaar, de tweede,... de moraal zat goed; vorig jaar was het anders ;-)
Km. 39 echter het achteraf veelbesproken stuk maïsveld, lees modderbad. Waarschijnlijk was je er al zwemmend sneller door dan stappend. Lopen was er quasi uitgesloten. Tot halfweg de enkels in de modder, kleur van de trailschoenen en loopbroek onherkenbaar om onmiddellijk erna door een gracht te waden met water tot aan de knieën, alles terug 'proper' dus;-)

Parcours
De laatste 3 km. nog de 'gazze' kunnen opendraaien (vorig jaar vroeg ik me af wat ik daar in hemelsnaam aan 't wandelen was) en tot aan de finish nog zonder verpinken en vertragen tegen omslapunt (alles of niets; verkampen of parkeren zou 'over and out' geweest zijn). Zalig dus.
Bij het opdraaien van de finse piste nog getrakteerd op 'n laatste hagelbuitje, dit kon er met de glimlach bij.
Afgeklokt op 4u48'01" na 44,53 km. 20 minuten beter dan vorig jaar, beter gevoel, dik tevreden dus.

Loopschema De Marathonrevolutie
Lopendeweg groeide m'n vertrouwen in dat schema, je voelt gewoon de goede benen, ik die huiverde aan interval en versnellingen kon dat bv. 9 km. volhouden op training.
M'n volgende marathon, Zeeuws-Vlaanderen (16 april) wordt alvast terug getraind met dit schema. Voor 'n toptijd ga ik niet meer, 'vlot' de finish halen is véél belangrijker.
Normaliter zit ik nu in week 2 van de 15, eerst de benen laten herstellen, maar ik wil snel terug inpikken.
Voorts is het geen aanslag op het gezins- & sociale leven, max. 14 km; reken anderhalf uur, is geen 30+ die je heus al moet inplannen (allez, zelfs de 14 km. is planning, maar geen 3 uren en meer).
Wat mij betreft een aanrader. Ik weet zeker dat al ik nu nog trager train (hartslag) ik nog beter kan presteren. Nu op vlotte lopen soms te hoog voor wat het mag, nooit in het rood uiteraard.
Na exact één jaar stil te liggen mag ik dus niet klagen ;-)

De resultaten.
Bedankt aan Joerie en team voor de vettige en geslaagde trail ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten